Martin Vajčner

Martin Vajčner je naturální vinař z Tasovic ve Znojemské podoblastí, který obdělává cca 8 ha po regionu roztroušených vinic v ekologickém režimu na tratích jako Kamenný vrch v Tasovicích, Šatov, nebo Stará hora. Jeho přístup je hluboce terroir‑orientovaný: ručně sbírané hrozny jsou zpracovávány tradiční metodou s co nejmenším zásahem — spontánní kvašení, přímé lisování, ale i velice dlouhá macerace na slupkách a třapinách, zrání v akátových i dubových sudech, někdy také v keramických amforách a dokonce v zakopaných nádobách (kvevri). Víno zraje na vlastních kvasnicích, bez síry a bez filtrace, což mu dává opravdový charakter a výrazným způsobem reflektuje původ hroznů a dané vinohradní pásmo.
Jeho filozofie vychází ze snahy nechat přírodu vyprávět svůj příběh — minimalizuje chemické zásahy ve vinici, klade důraz na podporu biodiverzity, vrací matolíny zpět do půdy jako hnojivo a celkově snižuje uhlíkovou stopu své produkce. Desítky let staré vinohrady udržuje jako ekosystém spolu s původní vegetací (šipky, akáty), podporuje tak zdravou půdu a původní odrůdy. Jeho vína vás vezmou na velmi živou ochutnávku regionu Znojemska — barvy, vůně i chuť přinášejí fascinující pestrost a autentičnost, kterou v Česku dlouho chyběla.
Výpis produktů
7144
Tohle víno je tedy šťavnatá jízda! Po prvním napití nás přeneslo to francouzské Jury, konkrétně k lehkýmu červenýmu Ploussardu. Aby ne, když právě tímto lehkým červeným stylem...
7141
Opět se k nám dostává náš oblíbený ryšák, tentokrát od Martina Vajčnera, který dohromady zpracoval hrozny Frankovky, Vlašáku a Zweigeltrebe z viniční tratě Stará vinice v...
7138
Riesling ze Znojemska a v naturálním podání, to my můžeme. Martin se v ročníku 2023 rozhodl trochu pohrát s jednotlivými vinicemi a zpracoval tak každou zvlášť, aby byl ve víně...
7135
Krásně odrůdový minerální Veltlín ze Znojemska, který Martin Vajčner v ročníku 2023 lisoval jako celé hrozny a hned po sběru, po kterém následovala spontánní fermentace...
7132
Frankovka z Těšetic od Martina Vajčnera, svěží, lehká a velice zábavná. Semikarbonická macerace celých hroznů po dobu 10 dní v dřevěných nádobách z hroznů vytáhne jen šťavnaté...
6871
Tramín z oblasti Konice – Kraví hora. Macerace 12 hodin na slupkách. Fermentovalo a zrálo ve francouzských dubech o objemu 225 l a 500 l. Žádná filtrace, žádné čiření, žádná...
6868
6865
Vyrobeno z Ryzlinku rýnského a Ryzlinku vlašského z terroiru Dyjákovičky – U sklepů. Přímo lisované hrozny. Víno fermentovalo a zrálo v rakouském akátu a francouzských dubech....
6862
Pinot Noir z terroiru U Hájku v Dobšicích. Semikarbonická macerace celých hroznů po dobu 10 dní v dřevěných nádobách. Zrálo ve francouzských dubech. Žádná filtrace, žádné...
6859
Minerálně-šťavnaté cuvée odrůd Pinot Noir, Frankovka a Ryzlink Vlašský. Hrozny byly šlapány nohama a následně víno spontánně kvasilo a zrálo 12 měsíců společně se slupkami a...
6856
5415
Ovládací prvky výpisu
12 položek celkem