Quantum Winery
Qunatum Winery - vinařství, které se vrací k naprostému začátku vína, který spočívá v přírodě samotné. Tento postoj skrze víno realizuje Florian Schumann, náš dobrý kamarád, skromný a pohostinný člověk, progresivní vinař a hlava pětičlenné rodiny. Florian se původně věnoval herectví v centru Vídně, kde na její bohaté barové scéně přičichnul k nízkozásahovým vínům. Následně se během své herecké kariéry nechal zaměstnat v jednom větším rakouském vinařství, kde se ale styl výroby velice lišil od toho, jak by chtěl sám vína dělat. To bylo někdy okolo roku 2014, kdy se rozhodl nechat herectví, přestěhovat se za rodinou do obce Maissau ve Weinviertelu a založit svůj vlastní vinařský projekt.
Za tu dobu se Florian vypracoval mezi světovou špičku naturálního vinařství, přičemž stále zachovává malý charakter výroby - celý je to taková one-man-show. Aktuálně hospodaří na 2,5 ha vinic, o které se stará velice minimalisticky s rysy biodynamiky. Kromě pár várek ekologických postřiků a lehkých zelených prací jsou vinohrady po celý rok prakticky nedotčené a rostou si svým vlastním tempem, bez hnojiv či okopávání. Přeci jenom má jejich většina 35-60 let, a tak Florian předpokládá, že toho ví víc než on. Myslíme si, že právě v této jednoduchosti spočívá jeho genialita. Kromě toho spolupracuje s několika přáteli v okolí, od kterých každoročně část hroznů nakupuje.
Jakmile se hrozny dostanou po ručním sběru do sklepa v obci Limberg, nestojí jím v cestě žádná chemie. Celé hrozny se jen lehce rozšlapou nohama, aby pustily trochu šťávy, pak se přikryjí fólií a začíná semi-karbonická macerace, to platí jak pro červená vína, která zpravidla macerují kratší dobu, tak i pro bílá, která jsou v kontaktu se slupkami zase déle. Následuje lisování a převedení kvasícího moštu do sudů, nerezových tanků nebo plastových nádob, ze kterých překvapivě dostává svá nejlepší vína, opravdu!
Výsledkem jsou hravá a nespoutaná vína, poměrně funky, přesto čistá. Nejvíce nás baví lehká červená, ty se tak dobře pijí! Vše s alkoholem pouze mezi 10-11% a živou kyselinou. Přesto odráží každý ročník individuálně a upřímně. A teď něco k etiketám, které občas působí trochu ulítle. Utváří je kombinace dadaismu, inspirace ze světa umění a osobních názorů. Můžete tam najít Banksyho kresby, motivy z jeho puberty v 80. letech, aktuálních politických témat nebo ze světa hudby. K Florianovým vínům doporučujeme přistupovat bez předsudků a s lehkou myslí!