Ve sklepě...

photos-11_1

 

Se pracuje pouze s přírodním potenciálem sklizených hroznů. Co to znamená? Je to právě ta nejsnazší představa výroby vína! Jen zdravé a dobře vyzrálé hrozny se rozdrtí nebo rozšlapou, načež se ve vymačkaném moštu nastartuje spontánní fermentace (přirozené kvašení) vlivem bakterií a kvasinek vyskytujících na daných hroznech ve vinohradu. V konvenční výrobě vína (až 95 % veškeré světové produkce) se využívá řízeného kvašení a uměle vyšlechtěných kvasinek, které vínu bohužel ubírají na autentičnosti. Běžně se u naturálních vín využívá delší macerace na slupkách, která může podpořit jejich senzorický charakter. Navíc se během zpracování nepřídávají žádné další umělé látky jako jsou cizí enzymy, barviva, čiřidla a stabilizátory. Víno je prostě ponecháno jeho přirozenému osudu. Po procesu zrání, nejčastěji v přírodních materiálech jako jsou dřevěné sudy nebo hliněné amfory, se víno stáčí bez filtrace do lahví.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz