
V srdci katalánského pohoří Penedès, nedaleko Barcelony, se rozkládají staré vinice rodinného vinařství La Salada, které od roku 2012 převzal Antoni Carbó. Tato oblast je tradičně známá produkcí šumivých vín Cava, avšak La Salada jde vědomě proti proudu. Vinařství zde hospodaří s hlubokým respektem k přírodě – v duchu regenerativního zemědělství, biodynamických principů a bez jakékoliv chemie. Vinice leží na jílovito-vápenitých půdách a jsou osázeny místními běžnými, ale i zapomenutými odrůdami jako Xarel·lo, Macabeu, Parellada nebo Sumoll, často pocházející z více než 50letých výsadeb. Aktuálně Toni hospodaří na 28 ha vinic, ale pro své účely zpracovává asi jen pětinu hroznů z těch nejlepších poloh, zbytek hroznů prodává zdejším okolním vinařstvím, která si potrpí na zdravou, kvalitní surovinu bez pesticidů.
Antoni Carbó ve sklepě nefiltruje, nesíří, nenutí víno kam nechce – jeho vína jsou syrová, přímá a svobodná, podobně jako krajina, ze které pochází. V portfoliu najdeme jak svěží bílé a oranžové macerace s výraznou slaností a mineralitou, tak nekompromisní červená s jemným tříslem a čistým projevem ovoce. V každé lahvi se zrcadlí nejen terroir, ale i osobní rukopis vinaře – odvaha tvořit po svém, bez kompromisů, a s důvěrou v přirozený rytmus půdy, révy a času. La Salada není jen víno. Je to manifest – o původu, originalitě a poctivé práci. Příjemnou zkušenost s Toniho víny jsme měli už v roce 2020, ale osobně jsme se setkali až začátkem roku 2025 na francouzském festivalu C'era Una Volta, kde začala vznikat myšlenka této spolupráce.