Nibiru
Není milovníka vína, který by neslyšel o rakouském regionu Kamptal. Název by se dal přeložit jako údolí řeky Kamp, které navazuje na Weinviertel. Zdejší strmé vinice mají ideální expozici, to v kombinaci s písčitými půdami vytváří vhodné podmínky pro odrůdy jako Veltlínské zelené nebo Riesling, který v hojném zastoupení najdeme taky u vinařství Nibiru. Stojí za ním Julia Nather a Josef Schenter, pár který spojilo víno. Josefa rodina hospodaří v Kamptalu již třetí generaci, dříve se jednalo o komplexní zemědělský podnik, Josefův otec ho poté převedl čistě na vinařství, do kterého se Josef od roku 2015 začíná čím dál tím víc zapojovat. Po vinařské škole a několika stážích (třeba v JAR) nastupuje do vinařství naplno, vytváří značku Nibiru, pod kterou začíná vypouštět nízkozásahová vína rodinného vinařství Weingut Schenter. Od ročníku 2021 je už jejich kompletní produkce z přibližně 15 ha vinic Josefovo dílo.
Révu pěstují v různých polohách, jak na rozlehlejších, tak i na strmějších terasovitých vinicích ve vesnici Thürneustift, ze kterých vznikají vína Amphibolit - třeba Riesling nebo sekt. Řídí se v nich biodynamickými postupy, aktuálně jsou vinice v procesu získání jak BIO certifikace, tak i DEMETER. Sklizeň probíhá ručně a všechna vína fermentují spontánně. Řada "Grundstein" zraje pouze v nerezových tancích, a tak tato vína celkově lehčí, říznější a výrazně odrůdová. Naopak vína ze starších vinohradů zrají také v dubových sudech, které přes zimu nechávají kvůli pozitivnímu efektu nízké teploty stát venku před sklepem. Do láhve jdou vína bez filtrace a s minimální dávkou síry. Rozhodně nejde o žádné divoké kousky, ale o precizní naturální vína, ve kterých je dobře čitelný projev regionu a jeho konkrétních lokalit.
A co vlastně Nibiru znamná? Dle eposu Sumerů se jedná o bájnou planetu, jehož oběžná dráha protíná střed Sluneční soustavy. Objevuje se pouze jednou za 3600 let a dle báje se má jednou střetnout i se Zemí. Paralela této planety s vínem od Nibiru je taková, že se jejich charaktery velice podobají - jsou nespoutané a odhodlané jít si svým směrem.

Tyto rakouské elegantní bubliny se hodí na každý večírek či přípitek, teď navíc v limitce několika magnumek! Jde o tradiční sekt vyrobený z 50% Chardonnay a 50% Pinot...

Parádní přírodní bubliny v magnumce! Základem je Gelber Muskateller neboli Muškát žlutý, který je oproti tomu moravskému méně květinově aromatický, ale je spíše herbální a...

Karbonicky macerovaný Frühroter Veltliner, po našem Veltlínské červené rané, je lehká oranžáda ideální na konec léta. Tato odrůda se vzácně vyskytuje jak na Moravě, tak i v...

Výjimečnost sama! Tohle červené vás posadí na zadek a možná i zapomenete, jestli pijete víno ze severu Rakouska nebo z Bordeaux. Oč jde? 100% Merlot ze staré vinice, který v...
Stránka 1 z 1 - 12 položek celkem