Martin Vajčner

Martin Vajčner je naturální vinař z Hodonic ve Znojemské podoblastí, který obdělává cca 8 ha po regionu roztroušených vinic v ekologickém režimu na tratích jako Kamenný vrch v Tasovicích, Šatov, nebo Stará hora. Jeho přístup je hluboce terroir‑orientovaný: ručně sbírané hrozny jsou zpracovávány tradiční metodou s co nejmenším zásahem — spontánní kvašení, přímé lisování, ale i velice dlouhá macerace na slupkách a třapinách, zrání v akátových i dubových sudech, někdy také v keramických amforách a dokonce v zakopaných nádobách (kvevri). Víno zraje na vlastních kvasnicích, bez síry a bez filtrace, což mu dává opravdový charakter a výrazným způsobem reflektuje původ hroznů a dané vinohradní pásmo.
Jeho filozofie vychází ze snahy nechat přírodu vyprávět svůj příběh — minimalizuje chemické zásahy ve vinici, klade důraz na podporu biodiverzity, vrací matolíny zpět do půdy jako hnojivo a celkově snižuje uhlíkovou stopu své produkce. Desítky let staré vinohrady udržuje jako ekosystém spolu s původní vegetací (šipky, akáty), podporuje tak zdravou půdu a původní odrůdy. Jeho vína vás vezmou na velmi živou ochutnávku regionu Znojemska — barvy, vůně i chuť přinášejí fascinující pestrost a autentičnost, kterou v Česku dlouho chyběla.
Výpis produktů
                                    
                                                                                                                                                                                    Svatovavřinecké z vinice v Těšeticích, kde má Martin ještě několik svých odrůd jako Frankovku a Veltlín. Semi-karbonická macerace celých hroznů 10 dní v dřevěných kádích, aby...
                                                                                                                                                                                    Pinot Noir a dvě vinice na jílovitých sedimentech - U sklepů v Dyjákovičkách a U bunkru v Šatově. Hrozny zvlášť macerovali semi-karbonicky 10 dní a poté zrály ve...
