Barnag
V okolí maďarského jezera Balaton se to jen hemží mladými vinařskými projekty, které sdílí nízkozásahovou filozofii. Na severovýchodní straně jezera se v roce 2017 zrodilo i malé vinařství grand vin de Barnag, které založil Bence Szilágyi. Jeho otec se do této oblasti přestěhoval z Hamburku, načež se začal ve svém volném čase věnovat i výrobě vína. Bencemu to nedalo a rozhodl se udělat první malou šarži (asi 400 lahví) po svém - bez aditiv. Tento styl se mu osvědčil, a tak si postupně pronajal více pozemků, ze kterých nyní vyprodukuje až 20 tis. lahví ročně. Vinice, které všechny leží na jílovito-vápencovém podloží, se Bence snaží nestříkat žádnými konvenčními postřiky, ale upřednostňuje přípravky na přírodní bázi. Ve sklepě razí cestu "nic dovnitř, nic ven", a tak jsou všechna jeho vína spontánně fermentovaná, nečiřená, nefiltrovaná a lahvovaná bez přídavku síry. Bence taky rád experimentuje s macerací u červených vín - hrozny nechává vcelku nebo jen lehce narušené, někdy k nim ještě přidá přímo lisovaný mošt. Narazíte u něj na maďarské typické odrůdy, nejčastěji na Furmint, Riesling nebo Frankovku, kromě toho vypouští i řadu zábavných blendů. Máme rádi, když mají vína energii, ovocnost a jiskru, což vína z Barnagu přesně splňují.