Pikola - Kostarika "Los Cipreses" 250g black honey
Detailní popis produktu
Před rokem 2019 Max a jeho rodina dodávali své kávové třešně do sousedního mlýna, ale v roce 2020 se rozhodli část sklizně zpracovat sami, a tak si postavili a nainstalovali malý mlýn a skleník. Stanice, kde se káva zpracovává, stejně jako nejnižší část farmy, se nachází na 1 680 m. n. m. Během posledních sklizní bylo nutné najmout až 30 sběračů navíc, ale například v roce 2017 byla produkce velmi nízká, přičemž farmy byly zasaženy výraznými klimatickými výzvami. Max, který je majitelem farmy se o farmu stará s celou svou rodinou, toto místo pojemnoval po stromě cypřiš, které se v prosinci v Kostarice prodávají jako vánoční stromky a rostou na partnerské farmě.
Víno není jediná naše vášeň! Dost nás baví i výběrová káva, která člověku nabídne pestrou škálu ovocných chutí a zajímavých aromat. My si pro vás vybrali tu upraženou v šumperské pražírně Pikola, kterou vlastní náš kamarád Jirka Giesl. Díky jejich lehkému "skandinávskému" stylu pražení ve všech kávách vynikne především ovocnost, sladkost, vyváženost, tedy charakter dané kávy, který je ovlivněný místem produkce (takový to terroir), odrůdou a způsobem zpracování.
Veškeré zelené (surové) kávové zrna nakupují od importérů Falcon Specialty, kteří se soustředí na dovoz ze Střední a Jižní Ameriky, Afriky a Indonésie. S farmáři úzce spolupracují a snaží se nesutálé zlepšování kvality jejich káv, životních podmínek a envrionemntálního prostředí farmy. Většina takových kávovníků neroste v monokulturách, ale naopka ve velice biodiverzním prostředí, kde panuje rovnováha a ideální podmínky pro přirozený růst kávovníků. Trochu to v jistých ohledech připomíná naturální víno, ne? Tak vyzkoušejte ty z aktuální nabídky!