V případě dotazů ohledně výběru vín, možností spolupráce nebo uspořádání degustace se nám neváhejte ozvat na náš e-mail. Jsme moc rádi, že vyhledáváte naturální vína!

Mariotti - Malèstar 2018

Neohodnoceno

Mineralita, krémovost a spousta citrusových aromat, to vše se snoubí v tomto víně vyrobeném ze 100% odrůdy Montuni.

350 Kč
Skladem

Hrozny pro tohle víno prošly pouze lehkým lisovaním, čímž si víno zachovalo svěží aromatiku čerstvých mandarinek, která je typická pro tuto místní původní odrůdu, následovala spontánní fermentace a přes zimu batonáž, tedy pravidelné míchání vína na kvasničních kalech (sur lie), čímž víno nabylo na krémovosti a plnosti. Lahvováno bylo hned zjara 2019. Za nás je to velice minerální, dobře pitelné, vyvážené a jiskrné bílé víno, které si vychutnáte například ke středomořské kuchyni.

Jméno značky: Mirco Mariotti
Kategorie: NAŠE VÍNA
Alkohol: 12,5%
Objem: 0,75l
Odrůdy: Montuni
Ročník: 2018
Styl: Suché
Vinařská oblast: Emilia-Romagna
Země původu: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

znacka

 

Když se řekne Emilia-Romagna a spontánně fermentové bubliny, tak nejednoho nadšence naturálních vín napadne jméno Mirco Mariotti. Tento vysmátý chlapík a bývalý biolog zdědil v roce 2009 po otci malé vinařství v DOC Bosco Eliceo. Tato přímořská oblast je unikátní terroir s píščitým podložím a ideálním místem pro pěstování odrůdy Fortana, kterou u Mirca taky najdeme. Některé z jeho vinic jsou až 100 let staré a na původních podnožích, což poskytuje jeho vínům nesmírnou bloubku a minerálnost. Kromě autochtonní odrůdy Fortana zde najdeme taky Montuni nebo Trebbiano. Ty všechny Mirco využívá pro svá šťavnatá šumivá vína.

Jak je tedy dělá? Základem jsou zdravé hrozny ze zmíněných odrůd v organické kvalitě, které se sbírají výhradně ručně začátkem října, kdy poskytují vyšší obsah kyselin. Vylisovaný mošt se nechá macerovan 1-2 dny na slupkách, přičemž fermentace trvá asi dva týdny a probíhá v nerezových tancích. Poté se víno přesune do betonových tanků, kde čeká až do lahvování. Pak příjdou na řadu bublinky. Sekundární (spontánní) fermentace započne přilitím čerstvého vinného moštu, který byl až doposud zchlazený. Na to vše se nasadí korunka a je hotovo. Víno není odstřelené, takže si zachovát trochu více divokosti a plnosti.

Mircových vín je plný Instagram, tak nám to nedalo a rozhodli jsme se je taky ochutnat... A výsledek? "Wow, tak ty musíme nabízet taky." Tak tady je máme.