V případě dotazů ohledně výběru vín, možností spolupráce nebo uspořádání degustace se nám neváhejte ozvat na náš e-mail. Jsme moc rádi, že vyhledáváte naturální vína!

Mariotti - Fortana Sèt e mèz 2019

Neohodnoceno

Šťavnaté a šumivé rosé, se kterým si užijete spustu legrace! Krátká macerace odrůdy Fortana dodala tomuto vínu svěží aromatiku červených květů, čerstvých jahod a třešní, přitom je perfektně suché a minerální.

330 Kč
Skladem

Rosé nemusí být jenom polosaldký hubolep, ale i sakra pořádné víno! Tohle je vyrobené ze 100 let starých keřů odrůdy Fortana pěstovaných ještě na původních podnožích kousek od Jaderského moře v oblasti Bosco Eliceo na výrazně písčitých půdách, které vínu dodávají na minerálnosti.

Jedná se o "klasické" šumivé víno, ve kterém je perlení způsobeno přirozeně vytvořeným oxidem uhličitým během sekundární fermentace v lahvi. Hrozny se sbírají pouze ručně, po sběru následuje drcení a 24h macerace na slupkách, následně je mošt přesunutý do betonových tanků, kde dochází ke spontánní alkoholové fermentaci a následně i k malolaktické fermentaci. Poté se hotové tiché víno doplní zchlazeným vinným moštem, ze kterého víno vzniklo, to se v lahvi vlivem ohřátí znovu rozkvasí, prokvasí do sucha a vytvoří skvěle osvěžující perlení. Víno nebylo odstřeleno, proto si zachovalo dostatek plnosti a trochu více divokosti. Je to takový pét-nat po italsku!

Jméno značky: Mirco Mariotti
Kategorie: ŠUMIVÁ - SPARKLING
Alkohol: 12%
Objem: 0,75l
Odrůdy: Fortana
Ročník: 2019
Styl: Suché
Vinařská oblast: Emilia-Romagna
Země původu: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

znacka

 

Když se řekne Emilia-Romagna a spontánně fermentové bubliny, tak nejednoho nadšence naturálních vín napadne jméno Mirco Mariotti. Tento vysmátý chlapík a bývalý biolog zdědil v roce 2009 po otci malé vinařství v DOC Bosco Eliceo. Tato přímořská oblast je unikátní terroir s píščitým podložím a ideálním místem pro pěstování odrůdy Fortana, kterou u Mirca taky najdeme. Některé z jeho vinic jsou až 100 let staré a na původních podnožích, což poskytuje jeho vínům nesmírnou bloubku a minerálnost. Kromě autochtonní odrůdy Fortana zde najdeme taky Montuni nebo Trebbiano. Ty všechny Mirco využívá pro svá šťavnatá šumivá vína.

Jak je tedy dělá? Základem jsou zdravé hrozny ze zmíněných odrůd v organické kvalitě, které se sbírají výhradně ručně začátkem října, kdy poskytují vyšší obsah kyselin. Vylisovaný mošt se nechá macerovan 1-2 dny na slupkách, přičemž fermentace trvá asi dva týdny a probíhá v nerezových tancích. Poté se víno přesune do betonových tanků, kde čeká až do lahvování. Pak příjdou na řadu bublinky. Sekundární (spontánní) fermentace započne přilitím čerstvého vinného moštu, který byl až doposud zchlazený. Na to vše se nasadí korunka a je hotovo. Víno není odstřelené, takže si zachovát trochu více divokosti a plnosti.

Mircových vín je plný Instagram, tak nám to nedalo a rozhodli jsme se je taky ochutnat... A výsledek? "Wow, tak ty musíme nabízet taky." Tak tady je máme.