Morel - Crémant du Jura Brut Nature
Product detailed description
The grapes for the basic wine come from 2014 (the wine was fermented and matured in oak with a volume of 500 l). Before fermentation in the bottle, Chardonnay must from the 2015 vintage was added, which ensured secondary fermentation on the bottle. The fermentation in the bottle lasted 36 months, after which the wine was shot and corked without added sulfur. The darker golden color with permanent, very fine sparkling indicates a long aging on the bottle (36 months). The aroma is full and intense, offering baked apples, toasts, overripe citrus, baked bread. The taste is dry, ripe and full. You can smell tiny and regular bubbles. The long mineral run encourages paring it with fatty fish.
Additional parameters
Category: | SPARKLING |
---|---|
Alcohol: | 12,5% |
Certification: | Bio |
Bottle Size: | 0,75l |
Grapes: | Chardonnay |
Sugar Content: | Brut Nature |
Region: | Jura |
Country: | France |
The item has been sold out… |
Valentin Morel - mladá hvězda francouzského regionu Jura! Valentin převzal rodinné vinařství po otci Jean Lucovi v roce 2014. Otec zde hospodaří od roku 1985 organicky. Poté co, Valentin vystudoval práva ve Strasbourg, následoval jeho návrat do rodného Poligny. Místo kariéry špičkového právníka zvolil cestu vinaře a začal obhospodařovat 8 ha vinic v biodynamickém režimu.
Ve sklepě pracuje naprosto přirozeně s minimálními zásahy při výrobě vína (autochtonní kvasinky, spontánní kvašení, nakvašování celých hroznú), síra je použita šetrně či v žádném množství pouze před lahvováním). Kvašení probíhá v nerezových tancích o různé velikosti. Po dlouhé fermentaci při nízkých teplotách vína zrají v použitém dřevě (i nerezu) na jemných kalech. Konečná vína nejsou čeřena ani filtrována. Valentinova vína jsou jemná, hluboká, sofistikovaná připomínající velejemné burgundské moky.